Wednesday, March 13, 2013

Ce trebuie sa stii despre liposuctie

Extractia grasimii (liposuctia sau lipoaspiratia) din anumite regiuni ale corpului cu ar fi partea superioara a bratelor, abdomen, fese, solduri, coapse, genunchi este o tehnica de indepartare a tesuturilor adipoase nedorite.

Trebuie retinut faptul ca liposuctia nu este o metoda de slabire ci o metoda de remodelare.  Pacientul trebuie sa fie sanatos din punct de vedere clinic, ca la orice alta interventie chirurgicala si sa fie constient de toate riscurile pe care le presupune aceasta operatie, dar foarte important sa aiba o proiectie realista asupra rezultatului.

Ce trebuie sa stii inainte de o operatie de liposuctie
Decizia de a se supune unei operatii de liposuctie este in definitv alegerea fiecarui pacient. Cu toate acestea, medicii de specialitate trag un semnal de alarma. In pofida progresului tehnologiei ce asigura siguranta si succesul acestei proceduri, intotdeauna exista un risc, insa acestea sunt minime atunci sunt respectate toate indicatiile postoperatorii iar consultul preoperator este riguros.

Preoperator, pacientul are datoria sa ajunga la greutatea dorita, prin sport si dieta si abia dupa trebuie sa recurga la o lipoaspiratie pentru a elimina si ultimele urme de grasime, in dorinta de a capata formele dorite. Totodata inainte cu cel putin 2 saptamani, pacientul trebuie sa intrerupa administrarea de aspirina, i se recomanda cateva sedinte de endermologie (inlaturarea posibilei celulite cu un apart special), apoi este necesar sa fie facute o serie de analize: hemoleucograma, uree, creatinina, glicemie, timpi de coagualare a sangelui, teste hepatice, EKG.

Daca pacientul sufera de anumite boli este necesar sa avertizeze medicul chirurg pentru analize suplimentare. Preoperator pacientul trebuie examinat amauntit de catre medic pentru a putea observa daca peretele abdominal nu prezinta unele neregularitati, daca pacientul nu are vreo hernie, sau prezinta cicatrici in urma unei alte interventii, daca intestinele sunt foarte apropiate de tesutul adipos sau daca prezinta varice in zona picioarelor. De comun acord cu medicul anestezist se decide daca pacientul este apt pentru intervenetie.

Liposuctia este contraindicata atunci cand pacientul are boli grave de sange, dermatologice, infectioase, casecxii, boli cardiovasculare cronice, diabet zaharat sau boli care afecteaza anumite zone, ca de exemplu: hernii, eventratii in zona abdominala, varice in zona gambelor sau a coapselor. In conditiile in care tesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicata aceasta metoda de remodelare corporala chirurgicala.

Cat de complicata este operatia de liposuctie?
Liposuctia este o interventie relativ usoara, ce dureaza intre 1 si 2 ore. Procedeul prin care se realizeaza liposuctia nu este complicat, ingaduind insa eliminari de grasime care pareau imposibile cu cateva decenii in urma.

In zona adipoasa este introdusa o canula printr-o incizie de maxim sase milimetri. Aceasta canula este cuplata la un aspirator chirurgical, orificiile cu care sunt prevazute canulele permitand absorbtia grasimii. La inceput insa, are loc fluidizarea straturilor de grasimi prin injectarea unor substante speciale, urmand ca ulterior acestea sa fie absorbite. Manevrarea canulelor se efectueaza astfel incat printr-o singura incizie sa fie aspirata o suprafata cat mai mare.

Dupa operatie pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatiile medicului: trebuie sa isi ia medicamentele prescrise, trebuie sa poarte un conformator (costum de liposuctie) minim 6 saptamani postoperator, trebuie sa isi respecte controalele la 1, 3, 6, 9, 12 luni postoperator, sa evite expunerea la soare si masajele agresive.

Complicatiile lipoaspiratie sunt foarte rare
In general sunt putine complicatii care pot aparea, in urma unei liposuctii, cum ar fi:
  • sangerarea si acumularea de fluide la locul operatiei (costumul special care trebuie purtat dupa liposuctie este o contentie elastica puternica ce are rolul de a impiedica acest lucru); infectia - apare foarte rar si trebuie tratata cu promptitudine;
  • modificari de sensibilitate - se manifesta in mod particular la pacientii cu volum mare de grasime aspirat, dar este o complicatie temporara care dispare dupa cateva saptamani;
  • iregularitati - liposuctia poate cauza unele neregularitati in tesutul moale la locul operatiei;
  • ele trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare;
  • purtarea corecta a imbracamintii post-operatorii ajuta la eviterea problemei (aceste neregularitati se pot rezolva ulterior prin sedinte de endermologie si prin masaje);
  • decolorarea pielii - de obicei este temporara si dispare cu timpul.
Detalii suplimentare gasiti pe pagina oficiala a clinicii www.clinicaefigia.ro.

Programari:

Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti

No comments: