Din momentul in care am inceput sa scriu pe blog am avut tendinta sa ma adresez mai mult d-voastra doamnelor si de aceea astazi voi vorbi despre interventiile care ii preocupa pe domni.
Datorita progreselor semnificative in domeniul chirurgiei plastice, interesul pentru implantul de par a crescut semnificativ in ultimii ani. Caderea parului afecteaza doi din trei barbati si una din cinci femei. Unele persoane incep sa-si piarda parul inca din jurul virstei de 20 de ani.
Factorii responsabili pentru aparitia calvitiei
Spalatul frecvent pe cap, o circulatie proasta, purtarea palariilor sau alte obiceiuri personale nu constituie de fapt principalii factori care duc la caderea, timpurie sau nu, a parului. La barbati, principalul factor in aparitia calvitiei este cel ereditar. La femei, schimbarile hormonale, mai ales cele care se petrec in timpul menopauzei sint principalii factori responsabili pentru rarirea si caderea parului. Accidentele, arsurile si bolile pot declansa de asemenea caderea parului. Factorul-cheie in inlocuirea parului il constituie prezenta parului din parti sau de la ceafa, care este apoi folosit pentru a inlocui parul pe portiunea afectata de calvitie. Din acest motiv, o calvitie totala face ca operatia de implant de par sa fie imposibila. Un alt factor il constituie si calitatea parului. Parul deschis la culoare, ca si cel cu firul gros da impresia unui podoabe capilare mai bogate, decit in cazul unui par inchis la culoare si cu o textura normala.
Premisele implantului de par
Daca v-ati intrebat vreodata cum poate o astfel de interventie chirurgicala sa va schimbe infatisarea si sa va mareasca increderea in sine, trebuie sa cunoasteti modul in care decurge un astfel de implant si consecintele la care trebuie sa va asteptati de pe urma lui.
Ca si in cazul chirurgiei plastice faciale, premisele obligatorii le constituie o sanatate buna si niste asteptari realiste. Este important sa intelegem ca un astfel de implant are anumite limite. Nu exista un implant de par cu rezultate ideale. Scopul acestei interventii chirurgicale este de a imbunatati cit mai mult posibil aspectul fizic al pacientului. Anainte de a va hotari in privinta acestei alegeri, sfatuiti-va cu chirurgul plastician si cereti-i sa va explice care sint optiunile disponibile in cazul dvs.
La barbati calvitia incepe adesea prin rarirea si apoi caderea parului din partea din fata si in aceasta faza este foarte usor sa se intervina pentru o corectie. Acesta este un fenomen ce progreseaza o data cu inaintarea in virsta si are o mare importanta pentru chirurgul care va trateaza.
Implantul de par presupune de obicei mai multe grefe ce trebuie implantate pe parcursul mai multor sedinte, efectuate in general la interval de cel putin patru luni, pentru a permite o vindecare si o regenerare adecvate.
Doctorul va explica pacientului ce fel de anestezie este indicata in fiecare caz in parte. Chirurgul plastician se decide de obicei in favoarea unei anestezii locale sau partiale pentru implantul de grefa, dar cei mai multi chirurgi opteaza pentru o anestezie generala in cazul unei interventii mai complexe. Metoda chirurgicala folosita va fi de asemenea determinata de complexitatea procedurii.
Nu trebuie neaparat sa fii chel sau aproape chel pentru a te supune unui transplant de par. De asemenea virsta nu constituie un impediment pentru utilizarea transplantului. Cu cit pacientul este mai tinar, cu atit metoda de transplant trebuie sa fie mai conservatoare, deoarece regiunea din care se preleveaza parul poate sa nu fie inca suficient de stabila. Este ideal ca pacientul sa aiba un par suficient de des pe portiunile de unde se va efectua prelevarea, pentru a putea acoperi indeajuns zonele in care calvitia este sau va fi prezenta.
Se va dezbate de catre pacient impreuna cu doctorul sau problema culorii parului, in contrast cu culoarea pielii capului. Grosimea firului de par este de asemenea hotaritoare pentru rezultatul final al implantului. Totusi, pacientii cei mai multumiti de transplant sint aceia care accepta din start estimarile chirurgului referitoare la imbunatatirea starii lor anterioare.
Daca pacientii opteaza pentru acest implant, doctorul le va descrie metoda si tipul de anestezie folosite, daca mai este nevoie de vreun alt tip de interventie ulterioara, precum si riscurile si costurile implicate.
Tehnici ale implantului de par
Cea mai cunoscuta metoda de implant de par necesita prelevarea din regiunea cefei a unei portiuni din pielea capului impreuna cu parul aferent. Portiunea respectiva este apoi impartita in citeva sute de grefe mai mici. Aceste grefe sint mai apoi introduse prin incizii extrem de fine in scalp, dispuse in asa fel incit parul sa creasca tot in directia normala. Majoritatea grefelor pot contine cinci sau sase fire de par, dar uneori este necesar un anumit numar de grefe ce contin doar unul sau doua fire de par, pentru a crea un aspect natural. Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de mini sau micro grefa.
Implantul de portiuni de piele este o alta tehnica eficienta folosita pentru a acoperi zonele atinse de calvitie. Dupa ce se indeparteaza o portiune din scalpul afectat, o alta portiune de scalp acoperita cu par este mutata si suturata in locul respectiv. Cicatricele ramase sint in general acoperite de parul nou care va creste in acea zona. Portiunile din crestetul capului afectate de calvitie pot fi acoperite indepartind portiunea de piele fara par si intinzind apoi portiunea vecina de scalp acoperita de par peste deschizatura creata. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de chirurgie prin reducerea scalpului.
O tehnica mai noua presupune folosirea in acest scop de noi tesuturi. Acest lucru permite intinderea pielii, ceea ce conduce la diminuarea portiunii de scalp afectate de calvitie.
Refacerea postoperatorie
Dupa interventia chirurgicala, pacientul va purta bandaje timp de o zi sau doua. Daca se folosesc copci, ele sint de obicei scoase dupa zece zile. An a doua sau a treia zi de la operatie, pacientului i se va permite sa se spele pe cap. Persoana va resimti dureri la nivelul capului, datorita intinderii pielii, dar acest lucru poate fi remediat printr-o medicatie adecvata. Este extrem de important ca pacientul sa urmeze intocmai toate sfaturile referitoare la ingrijirea si controalele postoperatorii. Sint sanse ca zona respectiva sa se umfle sau sa se invineteasca, caz in care doctorul va recomanda folosirea compreselor cu apa rece.
Parul nou transplantat cade de obicei in decurs de sase saptamini de la interventia chirurgicala. Acest lucru este totusi extrem de normal. Parul nou va creste in aproximativ 12 saptamini. Pentru a obtine un aspect natural al parului nou crescut, este necesar adesea sa se umple zonele neuniforme, sa se formeze o linie a fruntii sau sa se indeparteze tesutul in exces din zona tratata prin chirurgie cu portiuni de piele. Aceste metode de retusare reprezinta o parte esentiala din cadrul intregului proces de implantare a parului.
Chirurgul plastician este cea mai buna sursa de informatii pentru necesitatile fiecarui pacient in parte si pentru particularitatile sale. Chirurgia plastica faciala face posibila corectarea multor defecte ale fetei si a altor semne de imbatrinire prematura. Prin schimbarea infatisarii, medicul chirurg ajuta pacientul sa-si schimbe si felul in care acesta se percepe pe sine.
O alta interventie de interes de data aceasta chirurgicala este marirea si ingrosarea organului sexual masculin
ALUNGIREA Punctul de pornirea a discutiei este faptul ca o portiune (1-1/3) din lungimea penisului este retropubian ( in spatele osului pubis) . Daca acest segment se poate trage inainte, se poate obtine o alungire a portiunii exterioare. De asemenea poate exista un efect de intindere directa a tesuturilor in tensiune in timp, la fel ca si in alte tehnici de alungire a tesuturilor. Exista 2 ligamente care ataseaza penisul de pubis, ligamentul fundiform si ligamentul suspensor. Ambele ligamente trebuie eliberate. Este probabil ca eliberarea completa a portiunii profunde a ligamentului suspensor sa nu fie realizabila fara a intra in uretra, dar aceasta portiune poate fi intinsa in momentul operatiei sau ulterior prin greutati exterioare. Aceasta implica o disectie meticuloasa si se realizeaza sub marire cu lupe chirurgicale. In acelasi timp se interpune un implant de goretex sau o grefa dermograsoasa pentru a preveni readerarea. Zona este abordata printr-o incizie orizontala suprapubiana sau una verticala pe linia mediana.
CRESTEREA IN LUNGIME La ce crestere ne putem astepta? Raportindu-ne la citeva mii de interventii se pare ca, media este mai mult de 2,5-3 cm; ocazional s-au semnalat cresteri de pina la 7,5-8 cm. Rareori nu se obtine nici un cistig in stare de erectie, in moment ce sigur exista o crestere in lungime cu penisul neerect. 20% din pacienti nu au cistigat decit 1 cm in erectie, 70% totusi au cistigat intre 2-4cm., 10% mai mult de atit. Nu exista nici un indiciu pentru chirurg de a aprecia cistigul in cm pina in momentul interventiei.
Ce determina acest cistig depinde de natura ligamentului (un ligament mai scurt produce o alungire mai mare), de cit de mare este portiunea interna a penisului (aceasta influenteaza cit de mult se poate avansa), si totodata este importanta disciplina in tratamentul postoperator, in special folosirea greutatilor sau a tractiunii. Pacientii vor avea un dispozitiv cu greutati. Cei mai multi sint multumiti de rezultate, care devin evidente in 3 luni de la operatie, acestea putind sa se imbunatateasca inca timp de 18 luni.
ASTEPTARI REALISTE Se obtin din ce in ce rezultate mai bune . Oricum un aspect important de subliniat este necesitatea de a avea asteptari realiste. Amintiti-va ca alungirea de penis are limite. Chirurgul nu poate "creea" prin magie lungime. Se poate doar folosi de resursele anatomice ale pacientului. Desi in mod normal se cistiga aproximativ 3-4,5 cm nu trebuie sa fiti dezamagit de un cistig de 2 cm. In acest sens, la un penis de 10 cm, 4cm inseamna o alungere de 40% din lungime. Nu se poate garanta o anumita alungire. O crestere moderata in grosime totusi poate fi sigura.
CRESTEREA IN GROSIME AUTOGREFA CU GRASIME Se recolteaza din zonele donatoare(unde exista un excs de tesut grasos) cu canula de lipoaspiratie conectata la o seringa sau aspirator prin 2 incizii de 0,5 cm. Se injecteaza grasimea prelucrata prin mai multe injectii sub piele. Se utilizeaza aproximativ 30 - 50 cc de grasime pe sedinta distribuita in mod simetric sau in zonele care neesita acest lucru.
Se poate repeta procedura la 6 saptamini daca e necesar. Desi se injecteaza mai putin decit la inceputurile chirurgiei plastice sansa ca aceasta grasime sa se revascularizeze si sa supravietuiasca este mult marita.
Se poate repeta procedura la 6 saptamini daca e necesar. Desi se injecteaza mai putin decit la inceputurile chirurgiei plastice sansa ca aceasta grasime sa se revascularizeze si sa supravietuiasca este mult marita.
AVANTAJELE Este o procedura simpla, rapida si fara riscuri pentru zona donatoare. Daca pacientul are zone cu tesut adipos in exces, acesta se poate indeparta in acelasi timp.
DEZAVANTAJELE Resorbtia poate apare si atunci poate fi necesara o noua injectare. Chirurgul poate sa nu gaseasca grasime de calitate buna la un pacient atletic.
GREFA DERMOGRASOASA Problemele care pot apare in cazul autogrefei cu grasime (formare de noduli, scurtare sau asimetrie) a dus la folosirea grefelor dermograsoase dezepitelizate. Dupa recoltarea a doua grefe (aproximativ de 10/4 cm) grefele se insereaza pe lungime printr-un tunel facut pe fiecare parte a penisului.
AVANTAJE Aspect neted si uniform , poate supravietui mai mult decit autogrefa cu grasime .
DEZAVANTAJE La nivelul zonei donatoare persistenta unei cicatrici, probleme legate de vindecare si cicatrizare; procedura este mai lunga.
LAMBOURI Lamboul suprapubic revers se ridica printr-o incizie suprapubica . Tesuturile isi mentin aportul vascular la baza lamboului, acesta fiind tunelizat pe sub pielea penisului si ancorat linga marginea glandului.
AVANTAJELE Zona donatoare este acoperita de parul pubian; alungirea se poate face prin aceeasi incizie; nu este necesar sa intorci pacientul pe burta pentru a recolta grasime de pe fese ca in grefele dermograsoase. Teoretic are cea mai buna supravietuire deoarece isi pastreaza aportul vascular.
DEZAVANTAJELE Microdisectia necesita timp operator indelungat; poate apare o zona mai umflata la baza penisului acolo unde se intoarce lamboul.
POSTOPERATOR
- intra si postoperator se administreaza antibioterapie;
- pansament usor pentru 2 zile;
- intindere manuala la 1 saptamina;
- greutati la 2 saptamini ( daca s-a facut doar alungirea) sau 3 saptamani pentru autogrefe cu grasime, 4 saptamini pina la 5 pentru grefe dermograsoase si lambou;se va folosi zilnic cite 20 de minute de 2 ori, si peste noapte se va folosi un sistem de scripeti cu greutati;
- sex dupa 4-6 saptamini;
- pacientii sint indrumati sa evalueze rezultatele dupa 6-18 luni;
- tratament adjuvant: lipoaspiratie suprapubiana pentru a reduce depozitul adipos pubic, descoperind cit mai mult din penis;
- se poate face circumcizia in primul rind sau in timpul operatiei pentru a evita macerarea, edemul sau problemele legate de cicatrizare cind se folosesc grefe sau lambouri.
No comments:
Post a Comment