Tuesday, October 19, 2010

Sa imbatranim cu talent!

Adeseori ni se spune "Ati implinit o frumoasa varsta de 50 si... primaveri" si suntem inconjurate de laude mai mult sau mai putin realiste "Cat de bine aratati pentru varsta d-voastra" si apoi intervine "intrevederea" cu sincerul prieten "oglinda". Nu spune absolut nimeni ca o doamna cu o venerabila varsta nu este o femeie frumoasa dar de ce sa nu apelam la mici trucuri sau la interventii cu "mai mult simt de raspundere" pentru ca pana si "amicul nostru sincer" sa fie uimit. 

Dar de fapt si de drept ce ne tradeaza cel mai mult varsta? Raspunsul este simplu partile cele mai vizibile si expuse factorilor de mediu : fata, gatul, mainile

Pentru fiecare exista cate un remediu ce in majoritatea cazurilor ne schimba radical infatisarea: o sedinta de botox ne ascunde ridurile, un tratament de mezoterapie ne este folositor atat pentru fata si gat cat si pentru maini pentru ca pielea noastra sa capete raportul necesar de vitamine si sa devina mai catifelata si mai plina de vitalitate. Apoi intervin terapiile laser ce sunt "la mare cautare" si care in majoritatea cazurilor ne "premiaza cu efectele dorite" iar in ultima instanta desi am avut mereu grija de noi trebuie sa apelam la chirurgia estetica pentru ca de multe ori gravitatia ne domina"

Vom vorbi acum de lifting atat pentru gat cat si pentru fata.

Liftingul gatului este util in cazul persoanelor cu “gusa de curcan”, grasime in exces sau prea mult tegument la nivelul gatului.

Un lifting al gatului implica o serie de proceduri care imbunatatesc aspectul regiunii gatului. Prin intermediul chirurgiei se indeparteaza pielea in exces sau musculatura hipotona. Liposuctia poate indeparta grasimea in exces. Injectiile cu botox pot imbunatati aspectul “benzilor” de la nivelul gatului. Unele persoane prefera asocierea unui lifting al gatului cu un lifting facial, lifting al sprancenelor sau alt tip de interventie chirurgicala, in functie de scopul dorit.

Procedura: procedurile specifice pot aborda “gusa de curcan” , grasimea in exces sau pielea in exces.

„Gusa de curcan”: chirurgia muschiului platisma (muschi al gatului) este procedura aplicata in cazul musculaturii hipotone sau atrofice a gatului. Aceasta implica incizii aplicate sub barbie sau in spatele urechii pentru ca musculatura gatului sa poata fi manipulata si indepartata. Un nou tip de interventie chirurgicala, mai putin invaziva, implica incizii mici si folosirea unui endoscop (o camera mica atasata unui mic tub). In anumite cazuri, injectiile cu botox pot inlocui sau se pot asocia interventiei chirurgicale.

Tesutul gras in exces: liposuctia poate rezolva aceasta problema. Aceasta implica o incizie mica sub barbie pentru a indeparta grasimea in exces cu ajutorul unui dispozitiv de aspiratie.

Tegumentul in exces: cervicoplastia implica incizii efectuate sub barbie si in spatele urechii. Aceasta permite chirurgului indepartarea tegumentului in exces si sutura ulterioara a acestuia.
Efecte adverse frecvente: poate aparea tumefiere si echimoze care dureaza cateva zile. Poate aparea senzatie de tensiune sau furnicaturi sau arsura. De asemenea poate aparea senzatie de amorteala. Acestea sunt normale in primele saptamani dupa interventia chirurgicala si nu ar trebui luate in considerare.

Complicatii: ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista risc de infectie sau de secretie anormala la nivelul locului inciziei, de exemplu de puroi. Desi foarte rar, poate aparea reactie alergica la anestezie. De aceea este importanta informarea medicului despre orice tip de alergie existenta. In cazul procedurilor ce implica incizie, pot apare cicatrici. De asemenea, poate aparea sangerare subcutanata (hematom), care necesita drenaj.

Recuperare: majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in 10-14 zile. In cazul persoanelor active sau care practica un sport, se recomanda reluarea activitatilor dupa trei saptamani.
Rezultate: rezultatele acestei proceduri dureaza pana la 10 ani si poate necesita reinnoirea acesteia. Medicul specialist poate explica pacientului rezultatele ce pot fi atinse prin asemenea procedura si cum poate fi mentinut noul look.

LIFTINGUL FACIAL este metoda cea mai eficienta pentru atenuarea fenomenelor accentuate de imbatranire la nivelul fetei.

Liftingul se adreseaza persoanelor cu varste cuprinse intre 30-70 ani si se realizeaza in scop de intinerire si nu de infrumusetar.

Interventia se realizeaza sub anestezie locala asociata cu sedare anestezica sau sub anestezie generala cu intubatie. Interventia dureaza in medie 3-4 ore si se poate asocia cu interventii de blefaroplastie superioara si inferioara (tratament chirurgical al ptozei palpebrale).

Indicatii preoperatorii:
  • Este interzisa administrarea aspirinei, antinevralgicelor, antiinflamatoriilor nesteroidiene, heparinei, trombostopului si a altor medicamente ce influenteaza coagularea sangelui 
  • Nu mancati si nu beti lichide cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea interventiei. 
  • Efectuarea analizelor de laborator este absolut obligatorie si sunt recomandate de medicul chirurg si de cel anestezist 
  • Informati chirurgul asupra unor alte afectiuni (diabet, tuberculoza, sida, infarct, hipertensiune arteriala, afectiuni hematologice si alergii la diverse medicamente) 
  • Intrerupeti tratamentul cu anticonceptionale si fumatul cu cel putin 10 zile inainte de interventia chirurgicala
Postoperator se recomanda spitalizarea de la 1 pana la 2 zile, apoi controale postoperatorii la interval de 2 zile, pana in ziua a 14-a cand se extrag ultimele fire de sutura.

Pansamentele se pastreaza pana la 7-10 zile postoperator. Trebuie mentionat ca imediat dupa operatie tegumentul fetei este destins, uneori cianotic, edemul facial fiind maxim intre 24 si 72 ore. 

Recuperarea si scoaterea din activitatea cotidiana a pacientei se situeaza in jurul intervalului de 10-14 zile.

De asemenea timp de cateva saptamani poate persista o usoara anestezie a tegumentelor la nivel facial.

Cicatricile postoperatorii care la inceput sunt usor evidente (1-3 luni) dispar aproape in totalitate intr-un interval de 6 pana la 9 luni. Complicatiile sunt in general rare daca tehnica este realizata cu precizie si constau in hematoame, lezarea unui ram al nervului facial, cicatrici heloide si o rarire a parului la nivelul cicatricei temporale.