Wednesday, March 13, 2013

Vrei o rinoplastie? Primavara este momentul potrivit


Influenta vremii asupra starii de spirit este mereu un subiect de discutie. De aceea, mai ales in domeniul interventiilorestetice invazive, medicii chirurgi sunt cei care recomanda pacientilor consultarea calendarului inainte de programarea unei operatii.

Un anotimp bine ales poate grabi perioada de recuperare sau miscora gradul de disconfort. Rinoplastia este cea mai indicata in pragul primaverii.

Decizia realizarii unei operatii chirurgicale este de regula una personala, fiind determinata de necesitatea sa, dar si de disponibilitatea temporala si financiara a pacientului. Un factor important, dar neglijat in aceasta ecuatie, este perioada anului in care se realizeaza acesta interventie. Manifestarile climatice sunt resimtite cu usurinta de corpul uman, iar daca aceste efecte devin cunoscute, pot fi exploatate cu succes in folos propriu. 

Primavara – cel mai recomandat sezon pentru rinoplastie
In functie de sezon, anumite variatii pot avea efecte asupra starii de sanatate a pacientului, mai ales cel proaspat operat. Organismul reactioneaza diferit la acestea, depinzand de tipul interventiei realizate si predispozitiile anterioare datorate istoricului medical. In general, primavara este in majoritatea cazurilor cel mai indicat sezon pentru procedurile invazive, din motive obiective precum perioada de recuperare postoperatorie.

Dintre toate procedurile, cele mai avantajate de sezonul primaverii sunt rinoplastiile, deoarece temperaturile medii specifice perioadei ajuta la o recuperare rapida. Acestea fac mai putin probabila o vasodilatatie periferica, astfel incat edemul si echimozele prezente se resorb cu usurinta, iar atelele specifice nu produc disconfort suplimentar. In plus, nasul recent operat este ferit de sensibilitatea sporita datorata temperaturilor ridicate si radiatiilor ultraviolete in exces.

Ce presupune rinoplastia?
Rinoplastia urmareste modificarea dimensiunilor si formei nasului in armonie cu restul fetei. Aceasta interventie estetica poate corecta malformatii sau defecte postraumatice, care determina de multe ori probleme respiratorii. Mai mult, beneficiile pot fi extinse la nivel estetic, sporind nivelul de incredere al pacientului.

Operatia consta in dezlipirea partilor moi de pe scheletul osteocartilaginos, pentru a permite modelarea acestuia in forma dorita. Interventia poate fi inchisa si se realizeaza prin incizii in interiorul nasului care se vindeca cu cicatrice invizibile, dar si deschisa, cicatricea fiind minora si situandu-se la baza nasului, insa aceasta metoda este preferata in cazul unor operatii complexe.

Inainte de a stabili detaliile interventiei, este foarte importanta determinarea unei eventuale patologii asociate: istoric familial sau personal de sangerare prelungita, mai ales nazala, istoric de alergii, abuz de medicamente, consum cronic de aspirina. Ulterior, se va discuta masura in care se poate interveni pentru a imbunatati conturul nasului.

Rezultate si perioada de recuperare
In functie de complexitatea situatiei, anestezia poate fi facuta la nivel local sau general, iar operatia necesita in medie 1-2 ore, cu extindere pana la 4. Rinoplastia este una dintre cele mai dificile interventii din cadrul chirurgiei plastice, de aceea rezultatul final este evident dupa 6-12 luni, timp in care nasul sufera transformari permanente.

Postoperator, durerile resimtite la nivelul nasului sau in zona capului pot fi combatute medicamentos. In plus este necesara mentinerea unei atele si a unui tamponament, iar prezenta edemului (umflatura) si a unui grad variabil de echimoze (vanatai) este foarte posibila. Pacientii care au suferit o rinoplastie se pot intoarce la activitatile specifice la o saptamana de la interventie.


Programari:
Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

Abdominoplastia

Pentru a reveni  la o forma atragatoare dupa o nastere sau  dupa o slabire brusca trebuie sa apelam  la ce ne ofera azi  chirurgia estetica si anume operatia de abdominoplastie (impreuna cu  o liposuctie daca este cazul)

Abdominoplastia  este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior, practic indepartarea de la acel nivel. 

Aceasta interventie este indicata la persoanele care nu au putut indeparta excesul de grasime prin alte metode si la femei cu multiple sarcini care au muschii abdominali indepartati. 

Prin aceasta interventie chirurgicala se reface peretele abdominal si se coase pe linia mediana muschii drepti abdominali urmand excizarea de tegument si grasime. Ca la orice interventie chirurgicala riscurile sunt: infectii, hematoame si cicatrici inestetice. 

Abdominoplastia se face numai sub anestezie generala, durata ei fiind de aproximativ 3-4 ore, incizia se face in partea inferioara a abdomenului, a doua incizie se face in jurul buricului pentru a-l elibera de tesuturile din jur. Dupa aceea se decoleaza pielea si tesutul gras pana aproape de bordurile aortale.

In caz ca muschii sunt indepartati se coase pe linia mediana apoi se excizeaza surplusul de piele si tesutul gras si se face o sutura unde se lasa 2 tuburi de dren cu aspiratie pentru cateva zile pentru a evita formarea hematoamelor. Spitalizarea este de 1-2 zile unde pacientul va purta pansament si burtiera elastica si va beneficia de ingrijirea si atentia cadrului medical. Firele se scot la 12 zile dupa operatie, pacientul este obligat sa poarte burtiera 3-4 saptamani. Apoi se recomanda gimnastica usoara pentru imbunatatirea organismului si respectarea regimului alimentar. 

Programari:

Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti

Ce este chirurgia estetica? De ce au atata notorietate operatiile estetice?

Chirurgie estetica a evoluat, avand la origine tehnici de chirurgie reconstructiva; multe din interventiile din prezent utilizate pentru imbunatatirea imaginii pacientilor, au inceput ca solutii pentru probleme reconstructive. Relatia dintre cele doua tipuri de interventii este foarte stransa si de aceea chirurgii plasticieni experimentati in chirurgia reconstructiva au deja o baza foarte solida in abordarea operatiilor estetice.

Chirurgia estetica este o ramura a chirurgiei plastice care are ca scop ameliorarea aspectului estetic al corpului omenesc, aceasta insemnand fie corectarea unor deficiente morfologice constitutionale sau dobandite, fie indepartarea semnelor de imbatranire.

Pacientii care se adreseaza chirurgiei estetice sunt persoane sanatoase, care doresc o ameliorare a calitatii vietii din motive personale sau socio-profesionale.

Oamenii cu o buna imagine personala sunt mai eficienti in activitatea lor, sunt mai siguri pe ei si interactioneaza pozitiv cu ceilalti. Multi oameni au functii in care modul cum arata este important, chiar daca nu sunt persoane publice. Oamenii sunt judecati, cel putin intr-un anumit grad, dupa felul cum arata. O infatisare tanara si placuta poate fi mijlocul de a ramane competitiv.

In ceea ce priveste serviciile chirurgicale, ele reclama o calitate deosebita precum si o mare responsabilitate din partea celor care o practica. Pe langa o solida experienta in domeniul chirurgiei reconstructive, chirurgii plasticieni care desfasoara si activitate in domeniul chirurgiei estetice trebuie sa dea dovada de un discernamant deosebit si constiinta profesionala pentru stabilirea corecta a indicatiilor. Chirurgul trebuie sa explice corect pacientului, posibilitatile reale si riscurile ce decurg din astfel de interventii chirurgicale.

Pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista interventii chirurgicale miraculoase si ca orice interventie chirurgicala cosmetica are avantaje si dezavantaje, in relatie directa cu indicatia operatorie, cu experienta chirurgului, cu tehnica si materialele utilizate, depinzand in mare masura si de particularitatile individuale.

De ce auzim tot timpul depre operatiile estetice?
In primul rand pentru ca aspectul este primordial in numeroase situatii, imaginea se vinde, frumusetea a devenit o obsesie si de multe ori intervine si efectul de turma.


Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti

Ridicarea sanilor (mastopexia)

A trecut vremea cand sanii tai erau laudati pentru forma lor frumoasa, cand mergeai lipsita de jena pe strada cu bluzite delicate ce se mulau perfect pe corpul tau, iti doresti din nou sa nu te ascunzi sub sutiene care mai de care mai sofisticate cu burete excesiv ca o bluza sa arate cat de cat bine. Atunci este timpul sa apelezi la o ridicare de sani (mastopexie). 

Mastopexia este procedura chirurgicala pentru conturarea si ridicarea sanilor cazuti. De asemenea, se poate obtine si reducerea marimii areolei. Majoritatea femeilor prezinta, odata cu inaintarea in varsta, pierderea fermitatii si caderea sanilor. Aceste transformari pot fi mostenite, pot aparea dupa sarcina, pierderi in greutate sau datorita imbatranirii. Modificarile sunt progresive si se produc de obicei intre 20 si 40 de ani. Volumul glandei mamare poate ramane normal dar se pierde fermitatea si pozitia din tinerete. Mastopexia poate restabili fermitatea sanilor si poate corecta pozitia lor fara a mari sau reduce dimensiunile. Daca sanii au pierdut din volum si pacienta ii doreste mai mari, se pot introduce implanturi mamare.

Mastopexia se face sub anestezie generala. Dureaza intre 2 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului. Exista foarte multe tehnici, cea mai folosita procedura presupune o incizie in forma de ancora urmarind conturul natural al sanului. Se excizeaza surplusul de tegument, mamelonul si areola fiind mutate mai sus, dupa un desen prestabilit. De asemenea, se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral si se fixeaza cu fire neresorbabile in noua pozitie. Va rezulta o cicatrice circulara in jurul areolei, o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in sant. Pacientele cu sani mici si ptoza minima pot fi candidate pentru proceduri modificate care necesita incizii mai mici. Daca s-a hotarat si folosirea unui implant, acesta se insera intr-un buzunar situat sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral. Se lasa un drenaj aspirativ pentru 24 de ore.

Este important ca pacienta sa inteleaga inca de la inceput ca acest tip de operatii estetice vor lasa cicatrici vizibile si permanente, chiar daca de o buna calitate. Ca si precautie, este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 1-2 saptamani inainte de operatie. Interventia chirurgicala trebuie facuta, de regula, in afara perioadei menstruale.

Orice operatie chirurgicala implica un risc cel putin teotetic. In cazul oricarei operatii estetice, cand s-au luat toate masurile de siguranta si se efectueaza de catre o echipa antrenata cu aceste interventii, complicatiile sunt rare si de obicei minore si pot consta in infectii locale sau hematoame. In ceea ce priveste recuperarea si timpul in care se face aceasta, exista diferente in functie de pacienti.


Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti

Despre ingrosarea penislului si nu numai ... azi vorbim cu domnii!

Din momentul in care am inceput sa scriu pe blog am avut tendinta sa ma adresez mai mult d-voastra doamnelor si de aceea astazi voi vorbi despre interventiile care ii preocupa pe domni.

Datorita progreselor semnificative in domeniul chirurgiei plastice, interesul pentru implantul de par a crescut semnificativ in ultimii ani. Caderea parului afecteaza doi din trei barbati si una din cinci femei. Unele persoane incep sa-si piarda parul inca din jurul virstei de 20 de ani.

Factorii responsabili pentru aparitia calvitiei
Spalatul frecvent pe cap, o circulatie proasta, purtarea palariilor sau alte obiceiuri personale nu constituie de fapt principalii factori care duc la caderea, timpurie sau nu, a parului. La barbati, principalul factor in aparitia calvitiei este cel ereditar. La femei, schimbarile hormonale, mai ales cele care se petrec in timpul menopauzei sint principalii factori responsabili pentru rarirea si caderea parului. Accidentele, arsurile si bolile pot declansa de asemenea caderea parului. Factorul-cheie in inlocuirea parului il constituie prezenta parului din parti sau de la ceafa, care este apoi folosit pentru a inlocui parul pe portiunea afectata de calvitie. Din acest motiv, o calvitie totala face ca operatia de implant de par sa fie imposibila. Un alt factor il constituie si calitatea parului. Parul deschis la culoare, ca si cel cu firul gros da impresia unui podoabe capilare mai bogate, decit in cazul unui par inchis la culoare si cu o textura normala.

Premisele implantului de par
Daca v-ati intrebat vreodata cum poate o astfel de interventie chirurgicala sa va schimbe infatisarea si sa va mareasca increderea in sine, trebuie sa cunoasteti modul in care decurge un astfel de implant si consecintele la care trebuie sa va asteptati de pe urma lui.

Ca si in cazul chirurgiei plastice faciale, premisele obligatorii le constituie o sanatate buna si niste asteptari realiste. Este important sa intelegem ca un astfel de implant are anumite limite. Nu exista un implant de par cu rezultate ideale. Scopul acestei interventii chirurgicale este de a imbunatati cit mai mult posibil aspectul fizic al pacientului. Anainte de a va hotari in privinta acestei alegeri, sfatuiti-va cu chirurgul plastician si cereti-i sa va explice care sint optiunile disponibile in cazul dvs.

La barbati calvitia incepe adesea prin rarirea si apoi caderea parului din partea din fata si in aceasta faza este foarte usor sa se intervina pentru o corectie. Acesta este un fenomen ce progreseaza o data cu inaintarea in virsta si are o mare importanta pentru chirurgul care va trateaza.

Implantul de par presupune de obicei mai multe grefe ce trebuie implantate pe parcursul mai multor sedinte, efectuate in general la interval de cel putin patru luni, pentru a permite o vindecare si o regenerare adecvate.

Doctorul va explica pacientului ce fel de anestezie este indicata in fiecare caz in parte. Chirurgul plastician se decide de obicei in favoarea unei anestezii locale sau partiale pentru implantul de grefa, dar cei mai multi chirurgi opteaza pentru o anestezie generala in cazul unei interventii mai complexe. Metoda chirurgicala folosita va fi de asemenea determinata de complexitatea procedurii.

Nu trebuie neaparat sa fii chel sau aproape chel pentru a te supune unui transplant de par. De asemenea virsta nu constituie un impediment pentru utilizarea transplantului. Cu cit pacientul este mai tinar, cu atit metoda de transplant trebuie sa fie mai conservatoare, deoarece regiunea din care se preleveaza parul poate sa nu fie inca suficient de stabila. Este ideal ca pacientul sa aiba un par suficient de des pe portiunile de unde se va efectua prelevarea, pentru a putea acoperi indeajuns zonele in care calvitia este sau va fi prezenta.

Se va dezbate de catre pacient impreuna cu doctorul sau problema culorii parului, in contrast cu culoarea pielii capului. Grosimea firului de par este de asemenea hotaritoare pentru rezultatul final al implantului. Totusi, pacientii cei mai multumiti de transplant sint aceia care accepta din start estimarile chirurgului referitoare la imbunatatirea starii lor anterioare.

Daca pacientii opteaza pentru acest implant, doctorul le va descrie metoda si tipul de anestezie folosite, daca mai este nevoie de vreun alt tip de interventie ulterioara, precum si riscurile si costurile implicate.

Tehnici ale implantului de par
Cea mai cunoscuta metoda de implant de par necesita prelevarea din regiunea cefei a unei portiuni din pielea capului impreuna cu parul aferent. Portiunea respectiva este apoi impartita in citeva sute de grefe mai mici. Aceste grefe sint mai apoi introduse prin incizii extrem de fine in scalp, dispuse in asa fel incit parul sa creasca tot in directia normala. Majoritatea grefelor pot contine cinci sau sase fire de par, dar uneori este necesar un anumit numar de grefe ce contin doar unul sau doua fire de par, pentru a crea un aspect natural. Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de mini sau micro grefa.

Implantul de portiuni de piele este o alta tehnica eficienta folosita pentru a acoperi zonele atinse de calvitie. Dupa ce se indeparteaza o portiune din scalpul afectat, o alta portiune de scalp acoperita cu par este mutata si suturata in locul respectiv. Cicatricele ramase sint in general acoperite de parul nou care va creste in acea zona. Portiunile din crestetul capului afectate de calvitie pot fi acoperite indepartind portiunea de piele fara par si intinzind apoi portiunea vecina de scalp acoperita de par peste deschizatura creata. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de chirurgie prin reducerea scalpului.

O tehnica mai noua presupune folosirea in acest scop de noi tesuturi. Acest lucru permite intinderea pielii, ceea ce conduce la diminuarea portiunii de scalp afectate de calvitie.

Refacerea postoperatorie
Dupa interventia chirurgicala, pacientul va purta bandaje timp de o zi sau doua. Daca se folosesc copci, ele sint de obicei scoase dupa zece zile. An a doua sau a treia zi de la operatie, pacientului i se va permite sa se spele pe cap. Persoana va resimti dureri la nivelul capului, datorita intinderii pielii, dar acest lucru poate fi remediat printr-o medicatie adecvata. Este extrem de important ca pacientul sa urmeze intocmai toate sfaturile referitoare la ingrijirea si controalele postoperatorii. Sint sanse ca zona respectiva sa se umfle sau sa se invineteasca, caz in care doctorul va recomanda folosirea compreselor cu apa rece.

Parul nou transplantat cade de obicei in decurs de sase saptamini de la interventia chirurgicala. Acest lucru este totusi extrem de normal. Parul nou va creste in aproximativ 12 saptamini. Pentru a obtine un aspect natural al parului nou crescut, este necesar adesea sa se umple zonele neuniforme, sa se formeze o linie a fruntii sau sa se indeparteze tesutul in exces din zona tratata prin chirurgie cu portiuni de piele. Aceste metode de retusare reprezinta o parte esentiala din cadrul intregului proces de implantare a parului.

Chirurgul plastician este cea mai buna sursa de informatii pentru necesitatile fiecarui pacient in parte si pentru particularitatile sale. Chirurgia plastica faciala face posibila corectarea multor defecte ale fetei si a altor semne de imbatrinire prematura. Prin schimbarea infatisarii, medicul chirurg ajuta pacientul sa-si schimbe si felul in care acesta se percepe pe sine.

O alta interventie de interes de data aceasta chirurgicala este marirea si ingrosarea organului sexual masculin
ALUNGIREA Punctul de pornirea a discutiei este faptul ca o portiune (1-1/3) din lungimea penisului este retropubian ( in spatele osului pubis) . Daca acest segment se poate trage inainte, se poate obtine o alungire a portiunii exterioare. De asemenea poate exista un efect de intindere directa a tesuturilor in tensiune in timp, la fel ca si in alte tehnici de alungire a tesuturilor. Exista 2 ligamente care ataseaza penisul de pubis, ligamentul fundiform si ligamentul suspensor. Ambele ligamente trebuie eliberate. Este probabil ca eliberarea completa a portiunii profunde a ligamentului suspensor sa nu fie realizabila fara a intra in uretra, dar aceasta portiune poate fi intinsa in momentul operatiei sau ulterior prin greutati exterioare. Aceasta implica o disectie meticuloasa si se realizeaza sub marire cu lupe chirurgicale. In acelasi timp se interpune un implant de goretex sau o grefa dermograsoasa pentru a preveni readerarea. Zona este abordata printr-o incizie orizontala suprapubiana sau una verticala pe linia mediana. 

CRESTEREA IN LUNGIME La ce crestere ne putem astepta? Raportindu-ne la citeva mii de interventii se pare ca, media este mai mult de 2,5-3 cm; ocazional s-au semnalat cresteri de pina la 7,5-8 cm. Rareori nu se obtine nici un cistig in stare de erectie, in moment ce sigur exista o crestere in lungime cu penisul neerect. 20% din pacienti nu au cistigat decit 1 cm in erectie, 70% totusi au cistigat intre 2-4cm., 10% mai mult de atit. Nu exista nici un indiciu pentru chirurg de a aprecia cistigul in cm pina in momentul interventiei. 

Ce determina acest cistig depinde de natura ligamentului (un ligament mai scurt produce o alungire mai mare), de cit de mare este portiunea interna a penisului (aceasta influenteaza cit de mult se poate avansa), si totodata este importanta disciplina in tratamentul postoperator, in special folosirea greutatilor sau a tractiunii. Pacientii vor avea un dispozitiv cu greutati. Cei mai multi sint multumiti de rezultate, care devin evidente in 3 luni de la operatie, acestea putind sa se imbunatateasca inca timp de 18 luni. 

ASTEPTARI REALISTE Se obtin din ce in ce rezultate mai bune . Oricum un aspect important de subliniat este necesitatea de a avea asteptari realiste. Amintiti-va ca alungirea de penis are limite. Chirurgul nu poate "creea" prin magie lungime. Se poate doar folosi de resursele anatomice ale pacientului. Desi in mod normal se cistiga aproximativ 3-4,5 cm nu trebuie sa fiti dezamagit de un cistig de 2 cm. In acest sens, la un penis de 10 cm, 4cm inseamna o alungere de 40% din lungime. Nu se poate garanta o anumita alungire. O crestere moderata in grosime totusi poate fi sigura. 

CRESTEREA IN GROSIME AUTOGREFA CU GRASIME Se recolteaza din zonele donatoare(unde exista un excs de tesut grasos) cu canula de lipoaspiratie conectata la o seringa sau aspirator prin 2 incizii de 0,5 cm. Se injecteaza grasimea prelucrata prin mai multe injectii sub piele. Se utilizeaza aproximativ 30 - 50 cc de grasime pe sedinta distribuita in mod simetric sau in zonele care neesita acest lucru.

Se poate repeta procedura la 6 saptamini daca e necesar. Desi se injecteaza mai putin decit la inceputurile chirurgiei plastice sansa ca aceasta grasime sa se revascularizeze si sa supravietuiasca este mult marita. 

AVANTAJELE Este o procedura simpla, rapida si fara riscuri pentru zona donatoare. Daca pacientul are zone cu tesut adipos in exces, acesta se poate indeparta in acelasi timp.

DEZAVANTAJELE Resorbtia poate apare si atunci poate fi necesara o noua injectare. Chirurgul poate sa nu gaseasca grasime de calitate buna la un pacient atletic.

GREFA DERMOGRASOASA Problemele care pot apare in cazul autogrefei cu grasime (formare de noduli, scurtare sau asimetrie) a dus la folosirea grefelor dermograsoase dezepitelizate. Dupa recoltarea a doua grefe (aproximativ de 10/4 cm) grefele se insereaza pe lungime printr-un tunel facut pe fiecare parte a penisului. 

AVANTAJE Aspect neted si uniform , poate supravietui mai mult decit autogrefa cu grasime .

DEZAVANTAJE La nivelul zonei donatoare persistenta unei cicatrici, probleme legate de vindecare si cicatrizare; procedura este mai lunga. 

LAMBOURI Lamboul suprapubic revers se ridica printr-o incizie suprapubica . Tesuturile isi mentin aportul vascular la baza lamboului, acesta fiind tunelizat pe sub pielea penisului si ancorat linga marginea glandului. 

AVANTAJELE Zona donatoare este acoperita de parul pubian; alungirea se poate face prin aceeasi incizie; nu este necesar sa intorci pacientul pe burta pentru a recolta grasime de pe fese ca in grefele dermograsoase. Teoretic are cea mai buna supravietuire deoarece isi pastreaza aportul vascular.

DEZAVANTAJELE Microdisectia necesita timp operator indelungat; poate apare o zona mai umflata la baza penisului acolo unde se intoarce lamboul.

POSTOPERATOR
  • intra si postoperator se administreaza antibioterapie; 
  • pansament usor pentru 2 zile; 
  • intindere manuala la 1 saptamina;
  • greutati la 2 saptamini ( daca s-a facut doar alungirea) sau 3 saptamani pentru autogrefe cu grasime, 4 saptamini pina la 5 pentru grefe dermograsoase si lambou;se va folosi zilnic cite 20 de minute de 2 ori, si peste noapte se va folosi un sistem de scripeti cu greutati; 
  • sex dupa 4-6 saptamini; 
  • pacientii sint indrumati sa evalueze rezultatele dupa 6-18 luni; 
  • tratament adjuvant: lipoaspiratie suprapubiana pentru a reduce depozitul adipos pubic, descoperind cit mai mult din penis;
  • se poate face circumcizia in primul rind sau in timpul operatiei pentru a evita macerarea, edemul sau problemele legate de cicatrizare cind se folosesc grefe sau lambouri.

Ce trebuie sa stii despre liposuctie

Extractia grasimii (liposuctia sau lipoaspiratia) din anumite regiuni ale corpului cu ar fi partea superioara a bratelor, abdomen, fese, solduri, coapse, genunchi este o tehnica de indepartare a tesuturilor adipoase nedorite.

Trebuie retinut faptul ca liposuctia nu este o metoda de slabire ci o metoda de remodelare.  Pacientul trebuie sa fie sanatos din punct de vedere clinic, ca la orice alta interventie chirurgicala si sa fie constient de toate riscurile pe care le presupune aceasta operatie, dar foarte important sa aiba o proiectie realista asupra rezultatului.

Ce trebuie sa stii inainte de o operatie de liposuctie
Decizia de a se supune unei operatii de liposuctie este in definitv alegerea fiecarui pacient. Cu toate acestea, medicii de specialitate trag un semnal de alarma. In pofida progresului tehnologiei ce asigura siguranta si succesul acestei proceduri, intotdeauna exista un risc, insa acestea sunt minime atunci sunt respectate toate indicatiile postoperatorii iar consultul preoperator este riguros.

Preoperator, pacientul are datoria sa ajunga la greutatea dorita, prin sport si dieta si abia dupa trebuie sa recurga la o lipoaspiratie pentru a elimina si ultimele urme de grasime, in dorinta de a capata formele dorite. Totodata inainte cu cel putin 2 saptamani, pacientul trebuie sa intrerupa administrarea de aspirina, i se recomanda cateva sedinte de endermologie (inlaturarea posibilei celulite cu un apart special), apoi este necesar sa fie facute o serie de analize: hemoleucograma, uree, creatinina, glicemie, timpi de coagualare a sangelui, teste hepatice, EKG.

Daca pacientul sufera de anumite boli este necesar sa avertizeze medicul chirurg pentru analize suplimentare. Preoperator pacientul trebuie examinat amauntit de catre medic pentru a putea observa daca peretele abdominal nu prezinta unele neregularitati, daca pacientul nu are vreo hernie, sau prezinta cicatrici in urma unei alte interventii, daca intestinele sunt foarte apropiate de tesutul adipos sau daca prezinta varice in zona picioarelor. De comun acord cu medicul anestezist se decide daca pacientul este apt pentru intervenetie.

Liposuctia este contraindicata atunci cand pacientul are boli grave de sange, dermatologice, infectioase, casecxii, boli cardiovasculare cronice, diabet zaharat sau boli care afecteaza anumite zone, ca de exemplu: hernii, eventratii in zona abdominala, varice in zona gambelor sau a coapselor. In conditiile in care tesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicata aceasta metoda de remodelare corporala chirurgicala.

Cat de complicata este operatia de liposuctie?
Liposuctia este o interventie relativ usoara, ce dureaza intre 1 si 2 ore. Procedeul prin care se realizeaza liposuctia nu este complicat, ingaduind insa eliminari de grasime care pareau imposibile cu cateva decenii in urma.

In zona adipoasa este introdusa o canula printr-o incizie de maxim sase milimetri. Aceasta canula este cuplata la un aspirator chirurgical, orificiile cu care sunt prevazute canulele permitand absorbtia grasimii. La inceput insa, are loc fluidizarea straturilor de grasimi prin injectarea unor substante speciale, urmand ca ulterior acestea sa fie absorbite. Manevrarea canulelor se efectueaza astfel incat printr-o singura incizie sa fie aspirata o suprafata cat mai mare.

Dupa operatie pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatiile medicului: trebuie sa isi ia medicamentele prescrise, trebuie sa poarte un conformator (costum de liposuctie) minim 6 saptamani postoperator, trebuie sa isi respecte controalele la 1, 3, 6, 9, 12 luni postoperator, sa evite expunerea la soare si masajele agresive.

Complicatiile lipoaspiratie sunt foarte rare
In general sunt putine complicatii care pot aparea, in urma unei liposuctii, cum ar fi:
  • sangerarea si acumularea de fluide la locul operatiei (costumul special care trebuie purtat dupa liposuctie este o contentie elastica puternica ce are rolul de a impiedica acest lucru); infectia - apare foarte rar si trebuie tratata cu promptitudine;
  • modificari de sensibilitate - se manifesta in mod particular la pacientii cu volum mare de grasime aspirat, dar este o complicatie temporara care dispare dupa cateva saptamani;
  • iregularitati - liposuctia poate cauza unele neregularitati in tesutul moale la locul operatiei;
  • ele trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare;
  • purtarea corecta a imbracamintii post-operatorii ajuta la eviterea problemei (aceste neregularitati se pot rezolva ulterior prin sedinte de endermologie si prin masaje);
  • decolorarea pielii - de obicei este temporara si dispare cu timpul.
Detalii suplimentare gasiti pe pagina oficiala a clinicii www.clinicaefigia.ro.

Programari:

Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti

Implantul fesier

Pentru ca in ziua de azi  se pune un  accent mai  mare pe fizic ca in trecut am  ales sa discutam despre implantul  fesier, acel  “posterior de brazilianca”  la care poate viseaza multe doamne si  domnisoare. Dar totusi  sa nu  uitam  si de domni  care au  devenit si  ei  din ce in ce mai preocupati de modul in care arata.

Implanturile fesiere presupun o intervenţie chirurgicală, cu rolul de a îmbunătăţi aspectul feselor şi de a crea forme pline, aşa numitul „fund bombat”. Realizate din silicon solid sau semi-solid, implanturile fesiere dau, la atingere, o senzatie similară cu atingerea unor muşchi bine tonifiati.

Implanturile fesiere se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor, preocupaţi să aibă forme mai rotunjite şi un fizic armonios, bine proporţionat.

Rezultatele sunt permanente si de aceea teama de interventie se diminueaza la gandul ca o vom  efectua o singura data.  Operatia nu  este dureroasa si nici  mai  costisitoare decat un implant mamar. Indicatiile medicului  chirurg trebuie respectate cu  strictete deoarece exista un risc mai  mare de complicatii in raport cu  alte interventii  estetice, operatia  efectuandu-se intr-o zona mult mai solicitanta.

Operatia se realizeaza sub  anestezie generala si  poate dura 2-3 ore si consta in ; incizie de aproximativ 5cm fie în zona de întâlnire a feselor cu partea posterioara a coapselor, fie in santul dintre fese (zona coccigiana ). Medicul chirurg va crea un „buzunar” suficient de mare pentru a insera implanturile fesiere. Plasarea implantelor se face sub muschiul fesier mare sau sub fascia acestuia, dand un plus de volum la nivelul partii superioare a feselor. Datorita celor mentionate nu  trebuie sa va faceti  griji  pentru  cicatrici pentru  ca acestea vor fi ascunse.
  
Dupa interventie se poarta un corset care ajuta la reducerea umflaturilor si previne acumularea de lichid, in timp ce imbunatateste circulatia sangvina si sustine noile contururi ale feselor.  Trebuie se evitati sa dormiti pe spate si sa stati in pozitie de asezat pentru urmatoarele 2 pana la 4 saptamani. Dupa aproximativ 5-7 zile, se pot relua activitatile cotidiene. 

Activitatea totala se poate relua dupa 4 - 6 saptamini, aceasta durata fiind diferita in functie de dimensiunile implanturilor si nivelul activitatii cotidiene. Este recomandat însa sa nu aveti activitati fizice solicitante în primele 3 luni dupa operatia de augumentare a feselor.

Un aspect cu 10 ani mai tanar cu ajutorul liftingului facial!

Lifting facial
Oricât ne-am dori procesul de îmbătrânire nu îl putem opri. Gravitația, stresul, poluarea, soarele își pun amprenta asupra chipului nostru formând riduri adânci, o piele lipsită de elasticitate și o pierde a grăsimii din țesuturi. În acest caz doar o metodă chirurgicală invasivă ne mai poate oferi o soluție satisfăcătoare: liftingul facial.

Cei mai buni candidați pentru acest tip de intervenție sunt femeile sau bărbaţii la care fața şi gâtul au început să se lase dar la care pielea și-a mai păstrat din elasticitate și structura osoasă este puternică și bine conturată. Cei mai mulţi au vârsta cuprinsă între 40-60 de ani, dar liftingul se poate face chiar şi la 70-80 de ani dacă sănătatea permite acest lucru.

Liftingul facial durează de obicei câteva ore sau chiar mai mult dacă se optează pentru mai multe proceduri. Plasarea exactă a inciziilor și secvența timpilor operatori, depinde de tehnica chirurgului și de structura pielii pacientului. Inciziile de obicei pornesc de deasupra liniei de inserție a părului la tâmple, se extinde în fața urechii urmărind linia de contur a acesteia (sau chiar în interiorul cartilajului) şi se continuă în spatele lobulului auricular spre scalpul inferior. Dacă şi gâtul necesită intervenţie o mică incizie se va face sub bărbie. În general chirurgul separă pielea de grăsime şi muşchii de dedesupt. Grăsimea poate fi excizată sau liposuctionata în jurul gâtului şi a bărbiei pentru a îmbunătăţi conturul. Se plasează suturi care vor întinde pielea şi vor închide inciziile, pot fi utilizate clipsuri de metal la nivelul scalpului.

Postoperator se poate plasa un tub de dren în spatele urechii pentru a drena toate colecţiile ce pot apare Chirurgul va pansa capul complet pentru a reduce edemul şi vânătăile. Tubul de dren va fi scos după 2 zile, iar bandajul după 3-5 zile. Cea mai mare parte a firelor de sutură se scot la 5-7 zile, cele din scalp fiind lăsate câteva zile în plus. Liftingul facial nu este o operaţie dureroasă. La început faţa va arăta straniu, trăsăturile vor fi modificate de edemul postoperator, mimica facială va fi parţial împiedicată, iar sensibilitatea pielii va dispărea temporar. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, din a treia săptămână, cu puţin machiaj şi o pieptănătură care să ascundă cicatricile, vă veţi putea relua activitatea normală.

După operaţie durerile au o intensitate redusă şi se combat cu analgezice uşoare. Complicaţiile pot fi evitate dacă se respectă cu stricteţe indicaţiile chirurgului plastician. Intervenţia chirurgicală nu pune în pericol viaţa pacientului. Este extrem de eficientă, de aceea nu este surprinzător faptul că liftingul facial este una din cele mai solicitate operaţii estetice. Rezultatul obţinut în urma unui lifting facial durează toată viaţa, veţi avea un aspect mult mai tânăr, însă procesul de îmbătrânire al feţei continuă, el nu este nici încetinit şi nici accelerat de această intervenţie. Este incontestabil faptul că după ani de zile veţi arăta mult mai bine decât dacă nu aţi fi făcut nici o operaţie.

Implanturilee faciale

Oricat ne-am dori perfectiunea nu exista, cu totii avem mici defecte care ne marcheaza mai mult sau mai putin viata. In timp ce unele persoane nu pun accent pe fizic sau sunt multumite cu ce le-a dat Dumnezeu altele sunt foarte demoralizate de felul cum arata si acest lucru ajunge sa le afectecteze atat in viata personala cat si profesionala. 

Astazi vom vorbi de o parte a trupului pe care cu totii punem cel mai mare accent si anume fata. Este important sa avem o fata luminoasa, sanatoasa si plina de viata deoarece ne va ajuta mult in relatiile cu cei din jur, vom exprima incredere, vom fi mai siguri pe noi si pe deciziile pe care le luam.

Mici defecte ale chipului precum riduri, adancituri, buze subtiri se pot imbunatati prin apelarea la tehnici mai putin abuzive precum mezotarepia, acidul hyaluronic, sau toxina botulinica, insa sunt defecte mai mari ale fetei precum o asimetrie, o barbie ingusta, buze foarte subtiri, pometi mici care se pot corecta doar prin apel la chirurgie estetica si anume imbunatatirea aspectului prin implanturi faciale. 

Din categoria implanturilor faciale se pot aminti: implantul paranazal - corecteaza aspectul bazei nasului; implantul premaxilar ajuta la scoaterea catre exterior a bazei nazale, deschizand unghiul nazolabial; implantul sub nivelul alveolei orbitale - umple santul suborbital ce sa formeaza ca rezultat al atrofiei tesutului, efect al imbatranirii (pot fi folosite si injectiile cu filleri dermali pentru a corecta adancimea santului suborbital, insa efectele nu vor fi permanente); implanturi de obraji (implanturi malare), implant de barbie (implant mentonier), implant de buze, implant de maxilar/mandibula. 

Implantul de obraji sau implanturile malare unt folosite pentru a da volum sau pentru remodelarea generala atat a pometilor cat si a partii superioare a maxilarului. Este recomandata atat persoanelor care doresc o imbunatatire a aspectului fetei sau celor care au suferit anumite traume in urma unui accident si necesita o reconstructie a fetei. 

Exista 2 tipuri de implanturi pentru obraji, in functie de zona de deficienta tratata:
  • implantul de obraz standard - cunoscut sub denumirea de implant malar - plasat desupra osului zigomatic
  • implantul submalar - recomandat pentru zonele in care tesuturile moi sunt lasate, plasat sub nivelul osului zigomatic pentru a produce o ridicare a pometilor si netezirea cutelor nazolabiale.
Procedura de implantare dureaza aproximativ 60 minute. Ea poate fi combinata cu alte proceduri de liposuctie faciala sau lifting-ul zonei mediane a fetei, lifting frontal, blefaroplastie (in acest caz implantul este introdus prin inciziile aferente acestor proceduri). Implantul de barbie (interventie numita tehnica mentoplastie) este utilizat in special pentru a imbunatati aspectul unei barbii retrase. Implantul de barbie este plasat prin intermediul unei incizii sub nivelul barbiei sau inciziei intraorale, de-a lungul buzei inferioare (in interiorul cavitatii bucale). implantul la nivelul barbiei poate oferi atat femeilor cat si barbatilor un aspect simetric, mai atragator, mai putin extenuat si imbatranit deoarece ofera proportionalitate chipului si elimina aparenta de piele laxa "gusa". 

Este o interventie frecvent solicitata de barbati intrucat impune un caracter mai puternice maxilarului, o trasatura atractiva la un barbat. Implanturi de maxilar / mandibula ste plasat printr-o incizie la interiorul buzei inferioare (in ambele parti), pentru a putea crea “ buzunarasul” de implant lateral.

Procedura dureaza intre 1-2 ore in functie de decizia pacientului de apela la o interventie singulara sau impreuna cu o procedura de liposuctie. Implantul de buze poate fi folosit pentru a crea aspectul unor bue mai mari, mai frumoase si mai senzuale, o data inserat acest implant poate fi modelat astfel incat sa se obtina conturul dorit, iar suprafata non-poroasa va oferi un aspect natural tesuturilor de la nivelul buzelor (fara cocoloase, deformari).Acest tip de implant de buze nu se rupe si nu se dezumfla. 

Orice interventie am alege, fie ca optam pentru una chirurgicala sau nechirurgicala este important ca alegerea sa o facem pentru noi, pentru a ne simti bine, a avea incredere in propia persoana si a merge pe strada cu fruntea sus si foarte mandri.

Ce trebuie sa stii despre o operatie estetica


1. Cand doriti o operatie estetica este foarte important sa lasati medicul sa va expuna avantajele si dezavantejele acelei operatii, tehnica chirurgicala pe care o recomanda dupa care sa cereti lamuriri suplimentare si sa comentati folosind cuvintele asa cum le intelegeti. 

Rezultatul interventiei poate fi foarte bun si prelungit daca pacientul asculta indicatiile si nu incearca sa obtina un rezultat exagerat ce poate fi de scurta durata si uneori si cu rasunet asupra starii de sanatate. 

Pot fi facute in acelasi timp operator una sau mai multe interventii chirugicale, dar este indicat ca timpul operator sa nu depaseasca 5 sau 6 ore si bineinteles daca pacientul este fara boli asociate.

Pentru acest timp prelungit,  se iau masuri suplimentare in timpul anesteziei in scopul prevenirii formarii unor cheaguri de singe cu repercusiuni grave, chiar risc vital. Exista tendinta din partea unor chirurgi din alte tari de a efectua mai multe interventii chirurgicale in acelasi timp operator, dar trebuie inteles ca atunci cind asociezi mai multe interventii chirurgicale asociezi si mai multe complicatii ,iar cind exista o boala asociata ce poate fi ascunsa se poate pune viata pacientului in pericol. 

Cu cit pacientul este mai in virsta cu atit timpul operator trebuie elimitat, iar masurile intra si post operatorii mai severe. Putem face o operatie de marire a sanilor ce poate dura pina la o ora si jumatate si o putem asocia cu o liposuctie, sau o blefaroplastie, sau putem face o abdominoplastie si liposuctie la nivelul coapselor in acelasi timp operator, sau lifting cu blefaroplastie. 

Daca doriti o operatie de marire a sanilr este foarte important sa ascultati recomandarea chirurgului pentru dimensiunea si forma implantului cu scopul de a avea rezultate bune pe termen lung. Este foarte important sa stiti ca liposuctia nu are rolul de a slabi, doar rolul de a modela si a ne scapa de depozite de grasime dispuse genetic si este bine sa fie facuta la cel putin 6 luni dupa o cura de slabire stabilizata,adica la 6 luni dupa ce cura de slabire s-a terminat si organismul a ramas la o greutate stabila. 

Liftingul facial determina o sensibilitate scazuta la nivelul fetei pentru o perioada de citeva luni pina la un an, blefaroplastia lasa pentru 2,3 saptamini vinatai la nivelul pleoapelor, iar rinoplastia determina un edem ce poate fi moderat pina la un an. 

2. Analizele medicale reflecta starea de sanatate a pacientului sunt cele care pot da anumite informatii medicului anestezist, informatii ce pot influenta tipul si modul anesteziei. In functie de tipul interventiei analizele pot fie sumare sauc omplexe mai ales atunci cind se asociaza doua sau mai multe proceduri. Cele uzuale contin o hemoleucograma, teste despre constantele biologice, electrocardiograma. In cazul unor interventii se pot cere- o radiografie pulmonara sau de craniu (pt. rinoplastii), ecografie sau mamografie de sani pt operatiile de la nivelul sanilor,etc. In cazul unor pacienti se pot cere consulturi interdisciplinare ex cardiologic, ginecologic sau chirurgical,consult de nutritie si diabet.

3. In ziua operatiei daca interventia are loc in prima parte a zilei , va trebui dimineata sa nu mincati sau sa beti ceva, iar daca are loc in partea a doua a zilei puteti la prima ora sa consumati un iaurt si sa beti apa pina cu 4 ore inainte de operatie.

4. Dupa interventie, in majoritatea cazurilor pacientii ramin una sau doua zile in clinica sub supraveghere medicala. La parasirea clinicii pacientul primeste indicatii despre ce trebuie sa faca si ce nu, indicatii ce sunt foarte importante pentru procesul de vindecare, proces ce se intinde pe o durata de 6 luni pina la un an timp in care pot surveni si unele aspecte neprevazute. Aceste indicatii pot fi de exemplu; purtare unei bustiere sau a unui costum ori utilizarea unor creme cu efect cicatrizant. 

 Pacientul la externare nu trebuie sa se considere bolnav deoarece in cazul interventiilor chirurgicale estetice se opereaza pacienti sanatosi fara probleme medicale, motiv pentru care integrarea sociala se realizeaza rapid. Din acest motiv controalele medicale periodice la o luna, trei, sase, noua luni si un an postoperator sunt obligatorii sau chiar dupa ani de zile, atunci cand se schimba ceva in starea de sanatate ca de exemplu cind pacientele raman insarcinate.

Monday, March 11, 2013

Implantul de buze


Marirea buzelor - Efectul permanent 

O femeie este frumoasa prin felul ei de a fi, prin naturaletea cu care se afiseaza celor din jur, prin gesturile tandre si prin modalitatea in care reuseste sa iti inveseleasca ziua. Pentru a crea o concordanta intre frumusetea fizica si cea sufleteasca femeia apeleaza la mici trucuri care de multe ori sunt puntea de trecere spre a-i cunoaste adevarata ei valoare. 

Mentionam mai devreme de mici trucuri pentru a ne imbunatati frumusetea fizica si acestea sunt: diverse tratamente corporale si faciale, sesiuni de microdermabraziune, terapie laser, injectii cu toxina botulinica si acid hialuronic, marirea buzelor temporar sau permanent etc. 

Din cele relavate anterior ma voi opri asupra maririi buzelor. 

Dupa cum se stie augumentarea buzelor se poate face cu acid hyaluronic si cu transfer de grasime proprie, ambele, metode temporare de a da o forma mai frumoasa acestora si care necesita repetare la o anumita perioada de timp intre 6 luni si 1 an.

Pe langa metodele temporare non-chirurgicale de marire si de infrumusetarea a buzelor s-a dezvoltat o procedura revolutionara de marire a volumului si imbunatatire a aspectului acestora cu implant siliconic care asigura si un efect permanent. 
          
Cea mai buna metoda de marire a buzelor desi cu efect temporar este utilizarea acidului hyaluronic, insa implantul de buze poate fi o alternativa pentru persoanele mai curajoase si care vor sa apeleze la servicii ale chirurgiei estetice.
         
Implantul serveste ca si alternativa pentru fillerii injectabili (acidul hyaluronic), majoritatea reabsorbindu-se intr-o perioada relativ scurta de timp, necesitand repetarea tratamentului. Aceasta optiune reprezinta o alegere perfecta pentru un efect permanent de marire a buzelor (implantul de buze). 

Acest implant creaza un aspect neted si natural buzelor, este creat astfel incat sa nu permita cresterea tesutului inconjurator in acesta, putand fi indepartat sau reajustat la cerere, bineinteles prin chirurgie estetica. Avantajul sau este ca dupa inserare, acest implant de buze poate fi modelat astfel incat sa se obtina conturul dorit, iar suprafata non-poroasa va oferi un aspect natural tesuturilor de la nivelul buzelor (fara cocoloase, deformari). 

Acest tip de implante buze nu se rupe si nu se dezumfla. Cheiloplastia de augmentare dupa cum este numita in termeni medicali procedura de augumentare (marire) si modelare a conturului buzelor prezinta ca orice alta interventie chirurgicala anumite riscuri de care trebuie sa tinem cont inainte de a lua aceasta decizie.

Printre riscuri se pot mentiona: reactii adverse la anestezic, sangerare, reactii de hipersensibilitate, mancarimi, hematom (acumulari ale sangelui), infectie, tumefierea buzelor si inrosirea excesiva, abces, reactii alergice la materialele de augmentare (fie injectabile fie implantabile), respingerea implantului (expunere/eliminare).
Analizele medicale ce va vor fi recomandate de medicul chirurg precum si ingrijirile post-operatorii si priceperea medicului ce va savarsi operatia vor diminua considerabil aceste riscuri. 

Indiferent ce solutie alegem pentru a ne imbunati aspectul este bine sa discutam cu medicul care ne va opera pentru a fi siguri ca decizia luata este cea mai buna si pentru a nu avea apoi regrete. In concluzie ne putem mari buzele cu acid hyaluronic, implant de buze, transfer de grasime proprie.