Friday, October 21, 2011

Blefaroplastia

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului si de aceea privirea noastra ar trebui sa fie permanent luminata si nu incarcata de riduri, pungi si semne de oboseala. De aceea este necesar in numeroase cazuri ca dupa o anumita varsta sa apelam la bleafaroplastie.

Practicata din anii 70, putem spune ca blefaroplastia are in spate experienta anilor, un lucru de mare pret in chirurgie.

Interventia are ca scop indepartarea excesului tegumentar si grasos aflat la nivelul pleoapelor superioare si inferioare. Acest exces de piele si grasime duce la scaderea campului vizual, la aparitia de riduri si pungi, conferind fizionomiei un aspect obosit. Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare si inferioare separat sau impreuna, in aceeasi interventie. De asemenea, ea poate fi asociata cu liftingul facial.

Interventia se adreseaza atat barbatilor cat si femeilor si este recomandata dupa varsta de 35 ani, insa in caz de necesitate se poate face si mai devreme. Aceasta operatie poate fi desfãsurata atat sub anestezie locala cat si sub anestezie generala, dar in cele mai multe cazuri se apeleaza la cea generala. Inainte de anestezia locala va va fi administrata medicatie pentru indepartarea tensiunii nervoase, sedativele si anestezicul fãcandu-va sa va simtiti comfortabil si relaxat in tot timpul operatiei. Daca se va folosi anestezia generala veti dormi pe tot parcursul operatiei. Operatia de blefaroplastie, daca este facuta de un chirurg experimentat va avea riscuri minore.

Interventia este efectuata incepand cu pleoapa superioara si terminand cu cea inferioara. In ambele zone compartimentele subjacente de grasime vor fi îndepartate, inciziile la ambele pleoape fãcandu-se urmarind liniile si faldurile naturale ale pielii. In general, acestea se pot extinde in cutele naturale sau in "laba gastei", in marginea exterioara a ochiului. Prin aceste incizii chirurgul decoleazã pielea de tesuturile de dedesupt, testutul grasos expus excizandu-se, ca de altfel si excesul tegumentar. Tipul de sutura este ales in functie de hotararea chirurgului. Odata vindecata sutura (subtire ca firul de pãr) ea va fi greu vizibila, mai ales dupa 6 - 8 saptamani. Dupa ce firele vor fi scoase, la 10 zile postoperator, se va recomanda unguent pentru modelare cicatrici.

O astfel de intervenţie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple:  antiinflamatoriile anticoagulantele, etc). Inaintea unei astfel de intervenţii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicaţia medicului dvs) pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei..