Friday, July 16, 2010

Simte tot ce te inconjoara! Scapa de "deviatia de sept"

Te-ai saturat sa te tot chinui sa respiri, sforai iar partenerul tot continua sa te trezeasca cand somnul ti-e mai drag, cand privesti in oglinda nasul tine sa stea "dupa vant", iti ascunzi figura in poze spunand ca vrei sa iti pui in evidenta trupul? inseamna ca ai o problema care "urla" sa fie rezolvata.

Dar ce e "deviatia asta de sept" de care tot auzi?
Deviatia de sept poate fi o simpla variatie a structurii normale putand sa apara în timpul dezvoltarii prenatale, în timpul nasterii sau pe masura ce nasul creste. De asemena, afectiunea poate sa apara ca urmare a unui traumatism nazal. 
In termeni generali, septul este un perete care separa doua cavitati. La nivelul nasului, septul este un perete subtire care separa nara dreapta de cea stanga si are rolul de a sustine nasul si de a directiona fluxul de aer inspirat.

In partea posterioara, septul nazal este format dintr-un os subtire, iar in partea anterioara din cartilaj. În mod normal, acesta este relativ drept si pozitionat în centrul nasului. Atunci cand septul nazal este suficient deplasat catre una dintre parti, poate duce la afectarea pasajului aerului si a mucusului la nivelul nasului. Aceasta conditie, denumita deviatie de sept, poate determina anumite simptome sau boli.

Si daca am devitie de sept ce pot face?
Tratamentul depinde de simptomele pe care le acuza pacientul: se pot folosi antialgice pentru ameliorarea durerii de cap, decongestionante nazale pentru a reduce secretiile, antibiotice în cazul unei infectii sau, daca simptomele sunt persistente, chirurgia corectiva (numita septoplastie) pentru reconstructia septului nazal.

...si interventia chirurgicala
Septoplastia este interventia chirurgicala efectuata cu scopul de a îndrepta un sept nazal deformat si astfel de a elimina obstructia cailor nazale. Se poate efectua cu anestezie locala sau generala, decizia fiind bazata pe preferinta pacientului sau indicatia medicului. Operatia are o durata de aproximativ 60-90 minute si, de obicei, pacientul paraseste spitalul dupa 3-4 ore. Medicul chirurg ORL sau plastician va face o incizie în interiorul nasului si va îndeparta mucoasa (un strat subtire de tesut moale) care acopera cartilajul si osul. Septul deformat va fi taiat sau îndreptat, dupa care mucoasa va fi repozitionata peste sept.

Mai important decat atat poti scapa de 2 "dureri de cap" deodata si anume poti face pe langa septoplastie si rinoplastie pentru ca toti din jur sa va laude "nasucul" si sa scapati de neneumarate sicane.

Wednesday, July 14, 2010

De ce abdominoplastie?

Pentru ca ai slabit foarte mult, pielea de pe burta atarna sub forma unui sort, faci abdomene, te dai cu creme fara rezultat, te simti inferior celor din jur sau pentru ca ai fost de mai multe ori mamica si acum e timpul sa iti recapeti silueta de "viespe" di n tinerete.

Abdominoplastia este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime din regiunea mijlocie şi inferioară a abdomenului. Procedura poate ameliora semnificativ aspectul acestuia: elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizeză abdomenul.

Abdominoplastia se face sub anestezie generală şi necesită internare. Intervenţia chirurgicală durează între două şi patru ore, în funcţie de zona care trebuie excizată. Există mai multe tehnici folosite pentru abdominoplastie. Cel mai frecvent, chirurgul va face o incizie de-a lungul abdomenului inferior, de la spina iliacă anterosuperioară dreaptă la cealaltă, pe linia de deasupra pubisului. A doua incizie se va face pentru a elibera ombilicul de ţesutul înconjurător. Apoi, chirurgul separă pielea de pe peretele abdominal pe toată suprafaţa până la coaste pentru a elibera muşchii verticali ai abdomenului. Muşchii sunt cusuţi din nou pe linia de mijloc. Acest lucru implică un nou perete abdominal, mai ferm, precum şi o talie mai îngustă. În final, îţi vor fi aplicate pansamente elastice.

Recuperarea postoperatorie

Dupã operatie, apare o usoara senzatie de discomfort si slãbiciune ce poatet fi indepãrtate cu usurinta prin medicatie. Pacientul va rãmîne internat pentru 2-3 zile cu coapsele flectate pentru a reduce tensiunea in regiunea abdominala. Pansamentul este schimbat înainte de externare. Pacientul va purta o burtierã elasticã timp de 2-3 luni. Eliminarea "sortului" tegumentar si a excesului de tesut grãsos, duce la un aspect mai plat, mai ferm al abdomenului si la ingustarea taliei. Desi chirurgul face tot posibilul pentru a minimaliza cicatricile, ele sînt permanente, dar in 3-6 luni, se vor estompa in culoare si se vor aplatiza Desi vã veti ridica într-o zi sau douã de la operatie, chirurgul vã va sfãtui in legatura cu momentul în care veti relua activitatea. Pentru a permite o vindecare adecvatã veti evita suprasolicitarea fizicã timp de 3-4 saptamîni. Decizia momentului de a vã relua munca, depinde de ritmul vindecãrii si de cum va simtiti.

Tuesday, July 13, 2010

Chirurgia estetica moft sau necesitate?

Considerata multa vreme un simplu moft, chirurgia estetica starneste la ora actuala un interes din ce in ce mai mare, pe masura ce exigentele societatii moderne se indreapta din ce in ce mai mult catre aspectul fizic, suntem definiti mai mult de cum aratam decat de cum gandim. 

Prin corectarea unor defecte, si imbunatatirea aspectului fizic,puteti obtine mari satisfactii, puteti scapa de complexe vechi si va puteti recupera increderea in propria persoana. 

Asteptarile fiecaruia trebuie insa sa fie realiste. Pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista interventii chirurgicale miraculoase, ca orice interventie chirurgicala are avantaje si dezavantaje, dar si limite determinate in mare parte de particularitatiile individuale ale fiecaruia. 
Prin urmare decizia de a apela la chirurgia estetica va apartine, ea fiind rezultatul unei informari corecte.

Cel mai important inainte de o interventie este venirea la o consultatie pentru ca discutia preliminara cu chirurgul va va aduce exact informatiile personalizate de care aveti nevoie