Monday, March 24, 2014

Barbati frumosi si pieptosi!

Si barbatii vor sa fie frumosi. Afirmatia cum ca masculii sunt preocupati indeobste de intelect, iar damele de aspectul fizic este un cliseu contrazis, pana la urma, de istorie. In civilizatiile mai vechi, barbatii puneau mare pret, si asta fara sfiala, pe aspectul lor ingrijit, pe armonia trasaturilor, pe un trup atletic, fara cusur. Iar azi, metodele de infrumusetare si reparare a defectelor tipic masculine au evoluat considerabil si domnii au tot mai mult curaj sa intre intr-un cabinet de medicina estetica, pentru a-si rezolva problemele care le submineaza increderea in sine.
Barbatii sunt interesati de implantul de par, de marirea si alungirea organului sexual masculin, de liftingul facial, apeleaza chiar si la injectii cu toxina botulinica ori acid hyaluronic, pentru corectarea ridurilor, dar o afectiune foarte deranjanta pentru ei, si de care se grabesc sa scape, este ginecomastia.

Ginecomastia reprezinta depunerea de grasime, in exces, la nivelul sanilor. Tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni, de obicei ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (un hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (un hormon masculin). Poate aparea la copii, adolescenti sau barbatii adulti.
Reducerea ginecomastiei nu este o decizie medicala, ci o decizie personala, pentru ca starea de sanatate nu este, in esenta, afectata. Felul in care te vezi pe tine te defineste si te in­tegreaza in societate. Pentru unii barbati, reducerea dimensiunilor pieptului nu reprezinta un avantaj, dar pentru cei care au pieptul hiperdezvoltat, cu aspect de san de femeie, aceasta operatie ofera mari satisfactii personale si elimina complexele. 

Pseudoginecomastia se trateaza prin lipoaspiratie pentru indepartarea tesutului gras in exces; inciziile sunt minime, de cativa milimetri.
La ginecomastia adevarata trebuie indepartat tesutul glandular in exces; acest lucru nu se poate face prin lipoaspiratie, intrucat acest tesut are o consistenta prea mare pentru a fi aspirat; alternativa este excizia glandei - incizia se efectueaza in jumatatea inferioara a areolei, semicircular, iar cicatricea rezultata va fi foarte greu vi­zibila.

Pentru ginecomastie adevarata combinata cu pseudoginecomastie tratamentul este si el combinat: lipoaspiratie si excizia chirurgicala a glandei.

In cazul ginecomastiei severe, tratamentul este asemanator cu reductia mamara la femei, pe langa tesutul grasos si glandular, indepartandu-se si pielea in exces; inciziile sunt diferite, in functie de gradul de ginecomastie: periareolara (in jurul areolei), pentru ginecomastii usoare spre moderate, si incizie verticala si periareolara sau incizie in T inversat (verticala si orizontala), pentru ginecomastia foarte severa.

Dupa operatie, pacientul trebu­ie sa poarte o bustiera sau fasa elastica, timp de 2-3 saptamani. Aceasta realizeaza o pozitionare corecta a glandelor in timpul vindecarii, pentru a le mentine simetria si compactarea. Activitatea de zi cu zi poate fi reluata la cateva zile dupa operatie, recomandandu-se totusi evitarea activitatilor care solicita bratele. Reducerea ginecomastiei produce micsorarea glandelor mamare atat cat este posibil pentru a realiza un echilibru estetic al corpului si un aspect tipic barbatesc.